top of page

Tranås författarstipendium i Fritiof Nilsson Piratens anda arrangeras av Piraten-sällskapet, Tranås kommun, Region Jönköping och Kultivera. Han bodde och var verksam som advokat och författare i Tranås under tio år. Här finns en lokalavdelning av Piratensällskapet som har en egen lokal i det så kallade Piratenhuset på Storgatan.

Ett sätt att introducera unga till författarskapet är att låta dem jobba som författare och reagera på Piratens liv och verk.

Young Writers Lab

>kvuande mellan Författare och Studenter. Young Writers Lab vill utveckla studenternas kreativa och fantasifulla skrivande, läsning och kvaliteter i språkkonst. Projektet vill också bidra till utvecklingen av världsmedvetenhet genom att använda konsten att skriva samt säkerhetsställa vikten av litteratur i privatlivet. Projektet har kommit så långt att det nu finns en hemsida om Young Writers Lab som också har material som studenterna har skrivit
Läs mer här på www.youngwriterslab.com

Pilsnerpoesi

Pilsnerpoesi (Poems and Pints) har sitt ursprung i Carmarthen, västra Wales. Skaparen är den Tranåsbekanta poeten Anthony Jones som introducerade konceptet på Ban Thai. Pilsnerpoesi innebär att alla som vill får vara med och läsa egna eller andras texter. Evenemanget leds av Lasse Strand. Läs mer här!

Poetry Slam Jkpg Region

Poetry slam är en tävling i scenpoesi där poeter framför sina egenskrivna texter och bedöms av publiken. Svenska Mästerskapen i Poetry Slam är en årlig tävling i scenpoesi som samlar poeter från hela regionen för att slåss om att bli Sveriges bästa estradpoet. Runt om i landet pågår under året tävlingar för att ta fram de fyra bästa scenpoeterna i respektive region - från Norrbotten till Skåne. Kultivera ska hålla i deltävlingen i Tranås.

Coracle Europe Literary Residency

 Varje år samlar vi fyra internationella författare som får bo och verka tillsammans i den kreativa miljön i Kraftverket.  Verksamheten är under den åtta dagar långa at the Fringe-festivalen riktad mot samhället där författarna verkar som ledare för workshops eller framträder. Övrig tid ägnar författarna åt att arbeta med sina verk.

At the Fringe

JUNE 27 - JULY 4 TRANÅS - SWEDEN INTERNATIONAL ARTS FESTIVAL 

Mikroförlagsmässa, Ordet i Centrum, Pilsnerpoesi, Boksläpp, Workshops, Passion for Words – intervjuer av författare från scen, internationella författare. Sammantaget arrangeras runt 50 framträdanden. Se vidare på www.atthefringe.org

Krispiga Kaskader

Poesitävlingen Krispiga Kaskader hålls varje år, juryn består av svensklärarna på Holavedsgymnasiet. Tio dikter kommer att tas ut och publiceras i en vinnarantologi tillsammans med tio dikter från gymnasiets spår i tävlingen. Alla vinnardikter kommer att illustreras och formges av gymnasiets elever. Vid en prisceremoni kommer gymnasiets estetelever att gestalta vinnardikterna och en vinnare koras med blommor och 1 000 kronor.

Författare i Sommenbygd

Med över 70st författare som har bott och verkat runt sjön Sommen. För fem år sedan började vi samla information om dessa och resa runt i kommunerna för att intervjua författare och människor som visste mycket om dem. Syftet är tredelat. Att skriva helsidor i Tranås Posten, göra en serie böcker av texterna och berätta om författarna.

Passion for Words

Passion for Words är en föreläsning av en författare i ett 45-60 minuter långt samtal om litteratur med avbrott för uppläsningar av de egna verken. Författaren presenterar ett projekt hen brinner för som har genomförts eller ska genomföra.

Populär Poesi

Populär Poesi är en fristående del av Litteraturcentrum. 2014 nominerades tidskriften till Sveriges bästa kulturtidskrift. Här finns allt du behöver veta om poesi, både som läspoesi, performance och musiklyrik. Tidskriften har Sveriges största kritikavdelning. Du kan skicka in poesi för publicering. Populär Poesi har en särskild avdelning för musiklyrik. Kända poeter skriver essäer om poesi. Varje nummer har ett tema, i nummer 25 var det Kortdikter.

Se vidare på www.popularpoesi.se.

Förlagsarbete

Magnus Grehn förlag, Iconau Books, och Populär Poesi

Please reload

bottom of page