Ett Litterärt nätverk med stöd genom nätverkets medlemmar från:

Region Jönköpings Län, Tranås Kommun, Helge Ax:son Johnsons stiftelse,

Svenska Akademien och Kulturrådet.

© 2019 Litteraturcentrum >kvu

Tranås författarstipendium

i Fritiof Nilsson Piratens anda

24 juni - 14 juli 2019

”Jag känner mig inspirerad, som att vi är med i något stort”

 

Det menar 2018 års stipendiater Ullias Berglund och Joanna Hellström. Vill du också arbeta som författare och få både en walesisk och en svensk författare som mentor medan du förverkligar ett eget skrivprojekt? I så fall söker du Tranås författarstipendium i Fritiof Nilsson Piratens anda.

 

Sommaren 2019 finns chans att arbeta som författare för dig som går i årskurs 1, 2 eller 3 på Holavedsgymnasiet i Tranås. Mellan den 24 juni och 14 juli erbjuder vi en arbetsplats i Piratenhuset på Storgatan. Där kommer du att få stöd av två mentorer: Förläggaren och författaren Jonas Ellerström och den walesiska författaren, förläggaren och författarcoachen Dominic Williams, som är engelsktalande.

 

Följande förväntas av dig som stipendiat: 

1.    Att du arbetar med ett personligt skrivprojekt som redovisas vid ett evenemang under SmåLit 2020.  
2.    En reaktion på Fritiof Nilsson Piratens författarskap som presenteras på biblioteket i Tranås under september 2020. Med reaktion menar vi en artikel, en novell, en dikt eller liknande.

 

Under tiden som författare kommer du att få tillfälle att umgås i det internationella författarresidenset i Tranås och möjlighet att medverka i festivalen At the fringe 2019. Där träffar och lyssnar du på både internationella och nationella författare.

Stipendiaterna utses av en jury. För att kunna välja en bra aspirant behöver vi en beskrivning av ditt personliga projekt under sommaren (max 300 ord) och en text som du skrivit tidigare, till exempel en novell, ett romanutdrag eller en faktatext (max 2 000 ord). Arbetsproverna laddas upp i pdf-format nedan. Ditt namn måste ingå i titeln på dokumentet, så att vi förstår vilket dokument som hör till vilken sökande. 

 

Tranås författarstipendium i Fritiof Nilsson Piratens anda arrangeras av Kultivera, Piratensällskapet i Sommenbygd, Region Jönköpings län och Tranås kommun.

 

Har du frågor svarar vi gärna på dem – maila: peter.nyberg@rjl.se

Tranås kommun, Kultivera, Piratensällskapet och Regionbibliotek Region Jönköpings län vill lyfta minnet av författaren Fritiof Nilsson Piraten. Han bodde och var verksam som advokat och författare i Tranås under tio år. Här finns en lokalavdelning av Piratensällskapet som har en egen lokal i det så kallade Piratenhuset på Storgatan.

Ett sätt att introducera unga till författarskapet är att låta dem reagera på Piratens liv och verk. De två ungdomar som blir aktuella för stipendiet får varsin arbetsplats i huset där Fritiof Nilsson Piraten bodde. Under tre veckor från 25 juni till 15 juli får de likaledes chansen att både arbeta med sitt eget författande och knyta kontakter med professionella internationella och nationella författare, då ett internationellt författarresidens, Coracle Europe Literary Residency, och festivalen at the fringe med cirka 100 programpunkter, arrangeras vid samma tid.

För en intresserad allmänhet får ungdomarna i augusti visa sin reaktion under en ceremoni i biblioteket i Tranås.