2014 deltog Anthony Jones i ett litterärt residens i Tranås tillägnat Dylan Thomas, och samma sommar introducerade han Pilsnerpoesi för lokalbefolkningen. Evenemanget gick av stapeln på restaurang Ban Thai och där har Pilsnerpoesi hållit sig kvar.
Historien tog sin början 5 april 2010 i den lilla staden Carmarthen i Wales. Vännerna och poeterna Anthony Jones och Dominic Williams introducerade en litterär tillställning med namnet Poems & Pints. Vän av ordning kanske undrar vad namnet står för? It’s in the name. Ett tillfälle att ta en öl eller två på puben och samtidigt lyssna till poesi. eller kanske till och med läsa sina egna dikter. Det var en inkluderande tillställning med öppen mick som erbjöd vem som helst, proffs som amatör, möjligheten att ställa sig vid mikrofonen och framträda med sin egen poesi. Allt inför en publik i en intim och gemytlig miljö.
Evenemangen som hölls en gång i månaden.blev snabbt en succé där lokala förmågor blandades med gästande poeter utifrån. Efter bara något år hade Poems & Pints etablerat sig som det största litterära evenemanget i västra Wales. Något år senare lärde Kultiveras grundare Colm Ó Ciarnáin känna de båda poeterna efter att bland annat besökt en tvådagars festival i Carmarthen där Anthony och Dominic ansvarade för spoken word avdelningen. Colm sov över hos Dominic och under sena nätter snackade man poesi och bollade uppslag och idéer med varandra. Här någonstans föddes ett frö som senare skulle växa sig stort och bli at the Fringe. Ur allt detta utvecklades också idén att försöka överföra konceptet Poems & Pints till Tranås. Namnet var ju självklart: Pilsnerpoesi.
2014 deltog Anthony Jones i ett litterärt residens i Tranås tillägnat Dylan Thomas, och samma sommar introducerade han Pilsnerpoesi för lokalbefolkningen. Evenemanget gick av stapeln på restaurang Ban Thai och där har Pilsnerpoesi hållit sig kvar. Samma premisser gällde här som där: alla som ville fick vara med och läsa egna eller andras dikter. I början arrangerades en poesikväll en gång i månaden, senare har det blivit mer sporadiskt, men det har alltid varit minst fyra gånger per år, varav två på den alltid lika välbesökta Fringe-festivalen.
Jaha, det var alltså historien. Den alltid lite trista delen av berättelsen när man rapar upp datum, namn och torra fakta. Men vad är Pilsnerpoesi? Hur förklara Pilsnerpoesi? Det är en kväll då man kan slinka ner på puben, i vårt fall, Ban Thai, och sätta sig ner med en öl, träffa vänner, snacka lite skit, beställa en ny öl samtidigt som någon tar en kaffe. Mikrofonen står redan på plats nere vid hörnet, en sista koll att ljudet funkar: “Hörs det?” är en ständigt återkommande fråga varje kväll. Sen kommer rundvandringen och listan som ska fyllas i: “Läsa ikväll?”. Det brukar ofta vara mer ja än nej som svar på den frågan. Vissa prasslar med papper, går igenom dikterna en sista gång medan andra knappar fram dikterna på mobilen. Vissa verkar nervösa, andra inte. Sen går kvällens MC fram och förklarar kvällens Pilsnerpoesi öppnad.
Vad Pilsnerpoesi behöver är poeter. Folk som är beredda att framträda vid mikrofonen. Att våga ställa sig där framme och läsa sina egna ord inför publik. En uppgift som trots en välkomnande och uppskattande publik i en varm och intim miljö kan kännas skrämmande. Därför har alla dessa som skriver för byrålådan hemma, och som till slut tog steget upp på scenen lyckats. Visst, hos vissa kanske rösten darrar något, man kanske börjar staka sig, man hittar inte orden eller rytmen, eller man får helt enkelt ta om det från början. Men de gjorde det och i våra ögon har de lyckats.
De kan följas av någon som redan skaffat sig scenvana, som har uppträtt förr, som kanske till och med räknas som ‘riktig’ författare. Ibland sammanfaller Pilsnerpoesi med ett boksläpp där poeten ifråga får spela huvudrollen för en kväll. Ibland har kvällen ett tema som exempelvis punk. Då och då har vi celebra gäster långväga ifrån. Vi har haft författare från över tjugo länder som läst på Pilsnerpoesi. Ibland kan poesin höras på flera olika språk. Det internationella har avlösts av svenska poeter, som i sin tur har följts av lokala, icke etablerade förmågor. Under kvällen minglar internationella gäster med svenska poeter, och proffsen blandas med amatörerna.
Ibland är det ganska glest med folk, ibland så fullt att man är tvungen att knalla ut till uteserveringen för att få luft. Då och då kommer någon person in för att plocka upp hämtmat och ser samtidigt något förbryllad ut över vad som pågår. Ibland är några av gästerna där för ölen, inte poesin. Ibland blir det lite väl högljutt, ibland inte. Det är så det är och det är så det ska vara. När poesin tas till puben får pretentionerna ge med sig. Men när programmet är slut för kvällen är kvällen inte över. Vi går för att beställa en öl till. Vi sätter oss ner med vem det nu vara månde och fortsätter snacka skit (och lite poesi). Det är för mig Pilsnerpoesi. En kväll i goda vänners lag. Med poesin som extra krydda. Det skålar vi för.
Comments