Microphone

Artiklar

Här kan du läsa våra artiklar

Image-empty-state.png

Dominic Williams
Dynamisk ledare av litteraturresidens och pilsnerpoesi

Under sex litteraturresidens i Tranås har Dominic Williams varit curator för de internationella författarna. Tidigare var han redaktör vid Wales största förlag, han arbetar med skrivarevenemang i Wales och kommer våren 2021 ut med boken En galen man på tåg där Tranåsmotiven är centrala.

Image-empty-state.png

At the Fringe 2020

Det har blivit dags att sammanfatta årets at the Fringe-festival som på grund av pandemin fick ett något annorlunda utseende än vanligt. Den uppkomna situationen gjorde att årets festival som skulle gått av stapeln månadsskiftet juni-juli fick skjutas upp på obestämd tid. Att ställa in festivalen var det dock aldrig tal om, det gällde bara för Kultivera att försöka hitta nya vägar för att kunna genomföra festivalen.

Image-empty-state.png

Reflektioner med upptäcktsögat

Bengt Bergs författarskap är rotat i den nordvärmländska myllan, men nomadiskt vandrar han även till andra platser. Hans senaste bok, Dag för dag rör sig under Coronapandemin och innehåller sorg, reflektion och ett sökande efter frihet.

Image-empty-state.png

Peter Nyberg

När jag för någon månad sedan nämnde för Peter att jag ville prata med honom, tackade han ja utan att tveka, men blev kanske också lite förvånad. Han har ju ingenting “på gång” för tillfället. Ingenting att marknadsföra som det ska vara nu för tiden. Det var väl en av utgångspunkterna för mitt samtal med honom. Peter Nyberg är en kille som haft, och har, många järn i den litterära elden. Ändå har jag läst väldigt lite om honom, om ens något, vilket kanske är ett av litteraturens problem, att författare och poeter tvingas marknadsföra sig själva. Så nu ska jag med hjälp av Peter försöka dra mitt lilla strå till stacken genom att helt enkelt presentera poeten, tidskriftsredaktören, litteraturutvecklaren, med mera: Peter Nyberg.

Image-empty-state.png

Jonas B. Svensson

1994 var jag nere i Malmö för att fira en gammal Tranåsbo på hans 25:e födelsedag. Det har gått lång tid sedan dess och ärligt talat kommer jag inte ihåg så värst mycket av kvällen. Men de flesta av er vet jag pratar om, man har trevligt och träffar gamla vänner och stiftar nya bekantskaper. Det jag med säkerhet vet är att jag för första gången sprang på en kul kille som bland annat delade mitt intresse för musik och fotboll. Han presenterade sig som Jonas och då anade nog ingen av oss att vi många år senare skulle sitta ner och snacka litteratur i Tranås.

Image-empty-state.png

Vet ni vad jag gjorde i somras? (ett Fritiof Nilsson-äventyr)

Jag ska berätta om en overklig sommar, nästan som en dröm jag haft. I juni tillbringade jag en hel vecka i det vackra Tranås med tre unga begåvade författare: Thilda Rydberg, Jonathan Jansson och Thilion Strömberg, som ägnade sina sommarlov åt att skriva och umgås med andra som skriver.

Image-empty-state.png

Artzone

I dessa tider har ju förutsättningarna förändrats radikalt vad gäller vardagslivet för många. Detta gäller även ett otal organisationer och föreningar vars arrangemang fått ställas in. Vad gäller konsten och kulturlivet är det samma sak där. Fyra konstnärer; Stina Nilsson och Isabell Karlsson, båda dansare, Helena Boström, bildkonstnär och Evelina Dembacke, ljusdesigner, skulle i sommar ha deltagit i ett konstresidens i Tranås och medverkat på festivalen at the Fringe men allt detta fick läggas på is då Corona-pandemin drog in över landet.

Image-empty-state.png

Leith Abbas

Han är en man vars namn betyder ‘lejon’ på sitt modersmål. Han heter Leith Abbas och har magisterexamen i konst på College of Fine Arts i Bagdad, där han också arbetat som lärare. Idag jobbar han inom möbelindustrin i Tranås samtidigt som han är en konstnär som arbetar med keramik och han lever verkligen för sin konst: -Går det för lång tid utan att jag tänker på konst känns det nästan som jag kvävs. När han får tid över håller han sig gärna i sin koloniträdgård där han både kopplar av, samlar kraft och energi och kommer på nya idéer både vad gäller sin konst och andra större projekt.

Image-empty-state.png

PJ Carlssons Bildhuggarverkstad

Den visuella konstnären Seher Uysal från Turkiet ägnar sig inte bara åt sitt eget konstnärskap, utan arbetar också som kurator åt andra konstnärer, något hon har gjort många gånger i Tranås sen sitt första besök här 2015. Ett stående inslag för konstnärer när de är i Tranås på residens är ett besök på stadsbiblioteket där bibliotekarien Magnus Grehn berättar och informerar om Tranås kulturhistoria. Det var där hon för första gången hörde talas om PJ Carlssons Bildhuggarverkstad.

Image-empty-state.png

Tvärkulturellt samarbete

Dominic Williams är en poet från Wales som också driver förlaget Three Throated Press, och som hunnit bli ganska känd här i Tranås då han varit här ett flertal gånger på residens, fungerat som kurator, varit moderator på flera evenemang som exempelvis Passion for Words, Pilsnerpoesi med mera. Men det här ska handla om något helt annat - ett tvärkulturellt samarbete med en dansare.

Image-empty-state.png

Eric Hermelin hyllades i ord och persisk ton

Kultivera hade med Svenska Akademiens stöd lockat en rad spännande kulturpersoner till Badhotellet i Tranås för att hylla Eric Hermelin. Under eftermiddagen fick ett 50-tal församlade njuta av flera olika perspektiv på baronen från Gripenbergs slott, hans spännande liv, översättningar och författarskap.

Image-empty-state.png

Husets författare: Joakim Becker

Trots att Joakim inte läste en enda dikt i skolan har poesin blivit central i hans liv. Det har gett mig en form av identitet, säger han. Eftersom jag inte är så verbal muntligt har skrivandet blivit viktigt. - Jag skriver korta slagkraftiga dikter som oftast inte målar upp naturen. Jag håller mig mer åt det naiva. Ibland förvånas jag av pennan, när det inte blir som jag tänkt, utan mycket bättre. Den känslan är så behaglig, och det är den som får mig att alltid ha pennan beredd.

Image-empty-state.png

Stipendium i Fritiof Nilsson Piratens minne

2019 var det andra året som det delades ut två författarstipendium i Fritiof Nilsson Piratens minne i Tranås. Ett projekt som kallas Platsens författare, där två ungdomar får möjligheten att sommarjobba som författare och samtidigt chansen att förkovra sig i skrivandet. Projektet syftar också till att göra Piraten och hans verk tillgängliga för yngre författare och låta dessa reagera på hans verk. I år hette stipendiaterna Hedda Ragnarsson Eriksson och Iza Knutsson. Under tre veckor med start den 24 juni arbetade de som författare på heltid, under ledning av poeten Jonas Ellerström.

Image-empty-state.png

Kulturarv

Att Kultivera är en förening som sysslar med kultur är ingen hemlighet och att festivalen at the Fringe är föreningens flaggskepp är numera allmänt känt. Trots det kunde jag själv ibland undra vad de egentligen arbetade med på Kultivera. Jag själv började jobba där våren ‘18 och fick året efter anställning och har givetvis fått en större inblick vad som sker bakom kulisserna, men kan fortfarande bli lite ställd när jag får frågan: -Jaha, du är på Kultivera nu. Vad pysslar ni med för nåt, då?

Image-empty-state.png

Litteraturen kan bryta ner barriärer

Att litteraturen kan vara ett verktyg till att bryta ner barriärer är vänskapen mellan Janice Söderling och Siham Jabbar ett bevis på. De båda poeterna träffades under Jönköpings Poesifestival hösten 2019. De såg varandra uppträda, bytte böcker och pratades vid, och har sen dess hållit kontakten. Janice anser att Siham är en stor poet eller som hon säger: -Siham är en skatt, en pärla. Samtidigt tycker hon det är synd att så få känner till henne i Sverige. Janice som själv vet hur svårt det kan vara för poeter att nå ut, speciellt om man inte har några kontakter, funderade på om hon kanske skulle kunna hjälpa till. Hon kom att tänka på kulturföreningen Kultivera i Tranås. En förening vars evenemang hon själv medverkat i. Förhoppningen är att Siham ska komma till Tranås och läsa på at the Fringe.

Image-empty-state.png

Magnus Grehn

Då och då får jag frågan: Vem eller vilka är Kultivera och vad gör ni? Att försöka beskriva Kultivera med alla dess aktiviteter, projekt och arrangemang är jag nog inte rätt man att göra. Istället har jag tänkt att försöka skriva om personerna som gör verksamheten möjlig. Eller om ni så vill, personligheter inom Tranås kulturliv. Denna gång ska ni få träffa Magnus Grehn.

Ett Litterärt nätverk med stöd av sina medlemmar samt:

Region Jönköpings Län, Tranås Kommun, 

Svenska Akademien och Kulturrådet.

© 2020 Litteraturcentrum >kvu