top of page

Platsens författare 2021

Årets unga författare:

Tranås författarstipendium:

Simon Hübsch
Simon Hübsch platsens författare

Simon Hübsch, Tranås. I hela mitt liv har jag alltid älskat berättande i alla dess former. Att skriva har varit ett sätt för mig att kommunicera med andra. Men jag håller också på med teater, sång och dans där jag också får leva ut på riktigt precis som i mitt skrivande. Numera bor jag i Stockholm pga av att jag studerar musikal på Balettakademien. Alltså är det så här: Jag mår ruskigt bra just nu när jag får leva i berättandet

Isabelle Lam
Isabelle Lam_platsens författare

Jag vet inte när jag först förälskade mig i berättelser och skrivande; men jag skulle vilja tänka att det började i min morfars gamla hus i Mjölby, med en välläst samling av Färden till västern (Göran Malmqvists svenska översättning, från 1995-1996). Sedan dess har jag aldrig växt ifrån min fascination för fantasy, och jag hoppas jag aldrig gör det. Det finns många äventyr kvar i vår värld att upptäcka! (Inklusive de ledda av en viss skånsk Pirat.)"

Thilion Strömberg
Thilion Strömberg_platsens författare

Thilion Strömberg från Mjölby. (Tranås).
Jag är en fantasifull person som gärna tillägnar min tid åt att skriva poesi till ljudet av regn och en tekopp vid sidan. Annars sitter jag gärna och arbetar på fiktionen kring min bok.

I Fritiof Nilsson Piratens namn

Tranås kommun, Kultivera, Piratensällskapet och Regionbibliotek Region Jönköpings län vill lyfta minnet av författaren Fritiof Nilsson Piraten. Han bodde och var verksam som advokat och författare i Tranås under tio år. Här finns en lokalavdelning av Piratensällskapet som har en egen lokal i det så kallade Piratenhuset på Storgatan.

Ett sätt att introducera unga till författarskapet är att låta dem reagera på Piratens liv och verk. De tre ungdomar som blir aktuella för stipendiet får varsin arbetsplats i huset där Fritiof Nilsson Piraten bodde. Under tre veckor får de likaledes chansen att både arbeta med sitt eget författande och knyta kontakter med professionella internationella och nationella författare, i samarbete med Kultivera.

Mentorer/curatorer

 

Jonathan, Thilda och Thilion ska få stöd under deras tid i Piraten Huset av Dominic Williams och Aleisa Ribalta. Dominic arbetar inom förlags arbete och kreativt skrivande, hans arbete i Trinity  University Wales och Write4Word. Aleisa arbetar som datalärare, poet , översättare och är ansvarig utgivare för journalen La Libélula Vaga

Dominic.jpg
Dominic Williams

Författare & curator

Aleisa.jpg
Aleisa Ribalta

Författare & curator

Artikel om Platsens författare 2021

2018 genomfördes för första gången ett projekt som kallades ”Tranås författarstipendium i Fritiof Nilsson Piratens anda”.Projektet syftade till att ge litterärt intresserade ungdomar chansen att få jobba som författare på heltid. Numera går projektet under namnet Platsens författare och har utvidgats till att omfatta andra städer i länet. I Tranås var det Isabelle Lam, Simon Hübsch och Thilion Strömberg som stod för skrivandet.

Årets upplaga blev på flera sätt något annorlunda jämfört med tidigare år. Vanligtvis brukar det finnas författare på plats som fungerar som handledare, men pandemin ändrade på förutsättningarna. Kontakten mellan handledare och deltagare fick istället skötas via dagliga videomöten, där man diskuterade skrivande och deltagarna fick olika skrivövningar. De inplanerade samtalen med andra professionella författare fick skötas digitalt likaså. Förutom detta uppehöll sig deltagarna i Kultiveras lokaler istället för Piratenhuset, där föregående års deltagare har befunnit sig när de arbetat. 

När vi satte oss ner för att prata menade Thilion, som deltog redan förra året och kunde jämföra, att förändringen hade varit till det bättre och upplevelsen positiv. Isabelle och Simon höll med och nämnde att de gillade atmosfären och man lätt fick kontakt med Kultiveras personal då man jobbade i samma lokaler.

När jag frågade dem hur länge de hade hållit på att skriva, visade det sig att alla tre började skriva som väldigt unga. Att skrivandet var viktigt höll alla med om. Skrivandet gav utlopp för kreativitet och skapande, samtidigt som det var något privat och eget.

När jag frågade om deras förkunskaper om Piraten, visade det sig att innan projektet visste de inte så mycket mer än att han var en författare. De ansåg dock att de lärde sig mycket under arbetet. Man fick möta en ny värld och lära sig hur det är att jobba som författare.
Hur deras skrivande ser ut kan man läsa i en antologi som ges ut av Litteraturcentrum i Uppsala, dit utvalda smakprov skickades.

Efter veckorna på Kultivera spreds deltagarna över landet. Thilion är kvar i Mjölby, medan Isabelle och Simon flyttade till Lund respektive Stockholm för att studera. Trion återförenades dock i Tranås under oktober månads at the Fringe festival, där de blev intervjuade och fick berätta om Platsens Författare. Att sia om framtiden är förstås svårt men en sak är alla överens om: författandet kommer de fortsätta med.

 

Frank Bergsten


 

bottom of page