top of page

Avstigning Fritiof Nilsson

Vi ska fira Fritiof Nilsson Piratens ankomst till Tranås den 15 maj 1921 klockan 1.40 på morgonen. Han kom till Tranås för att öppna sin egen advokatbyrå och blev kvar i tio år. Samtidigt som han utövade sitt yrke blev tiden i Tranås också den verkliga startpunkten för hans litterära bana.


Alla program förutom Piratens Tranås en stadsvandring sänds live digitalt via YouTube. För att titta på ett program klicka på titeln eller (livestream).


Lördag kl 1.30 -2.00

Den 15 maj 1921 klockan 01.40 satte Fritiof Nilsson för första gången sin fot i Tranås. Fira det digitalt med att följa en liten tapper skara som kommer att gå från stationen till Centralhotellet (Hotell Åberg) och där läsa ur Piratens verk och utbringa en skål. Några som medverkar är Mikael Persson (ordförande) och Peter Danielsson (skattmästare) från Piraten-sällskapet (riks). Även Jonas Ellerström (poet, författare och förläggare) kommer att ingå i det nattliga sällskapet.


Piratens Tranås en stadsvandring

Lördag kl 11.00 -13.00

Till 100 års- dagen av Piratens ankomst till Tranås gör vi en digital stadsvandring med nedslag på flera platser som har en koppling till Piratens liv och verk. På plats läser vi ur Piratens verk. Medverkande är Jonas Ellerström, Peter Danielsson, Mikael Persson och Magnus Grehn .


Lördag kl 15.00–15.40

Fritiof Nilsson Piraten var naturligtvis prosaförfattare, men ska vi komma åt det särpräglade med hans berättarkonst är det klokt att titta på vilka poetiska element han använder sig av. Jonas Ellerström, poet och poesiskribent, pratar om ordmagi och språkrytmer i Bombi Bitt och jag, som skrevs i Tranås, och kastar också en blick på de övriga av Piratens texter som har anknytning till Tranås.Lördag kl 16.00 -16.40

Magnus Grehn presenterar den kommande boken om Piraten. Stoppbiljett. Avstigning Tranås! är en antologi om Fritiof Nilsson Piratens tid i Sommenbygd 1921-1931. Piraten arbetade som advokat i Tranås där han började skriva på Bombi Bitt och jag. I boken får ni ta del av ångbåtsturer på Sommen, utflykter i Ydre, juridiska fall, porträtt av verkliga och litterära personer. Piraten porträtteras i en serie. Jonas Ellerström och Freke Räihäs poesi ingår, likaså flera texter av Lars Börje Jacobson m fl. Boken är rikt illustrerad. Så gott folk, fira att det är 100 år sedan Piraten bosatte sig i Tranås. Boken går att förbeställa här.Lördag kl 17.00 - 17.40

Fritiof Nilsson Piraten-sällskapets skattmästare Peter Danielsson berättar och kåserar om Piratens liv och verk med betoning på hans tid i Tranås och Ydre. Vi får ta del av historier och anekdoter med koppling till Piratens liv och litteratur. Fira digitalt att det är 100 år sedan Piraten bosatte sig i Tranås.


Här har du hela lista av de program som ska sändas live under dagen:


Du kan köpa boken "Stoppbiljett. Avstigning Tranås. - Fritiof Nilsson Piratens tid i Sommenbygd" som är delvis baserat på den här evenemang hos oss på Litteraturcentrum Kvu Bokhandel online.


Comments


bottom of page