top of page

Omdanas - En ny bokserie från CHAP förlag


Mycket av det vi gör på Kultivera handlar om att skapa mötesplatser där kontakter knyts och nätverk bildas. Att möjliggöra, uppmuntra och främja samarbete mellan konstnärer från olika genrer, länder och kulturer. I denna ‘programförklaring’ passar onekligen Omdanas in.


Omdanas är namnet på en litterär serie som tog sin början 2023. En serie tvåspråkiga poesihäften med dikter skrivna av författare som har varit inbjudna till Tranås för att delta i våra litteraturresidens: Coracle Europe International Literary Residency, som hålls varje år.


De poeter som fick äran att inleda serien var Adriana Hoyos, Spanien, Gonca Özmen, Turkiet och Lalo Barrubia, Uruguay. Ett urval av deras dikter skickades till Kultivera, både på originalspråk plus engelsk översättning, för att sedan slutligen översättas till svenska.


Lagom till Tranås at the Fringe gavs dikterna ut i form av tre chap-böcker. Som tidigare nämnts är böckerna tvåspråkiga: originalspråk ( i dessa fall: spanska och turkiska) och svenska, och är utgivna av CHAP, en samproduktion mellan Kultivera Produktion, Magnus Grehn Förlag och Iconau Press.


Tanken med Omdanas är att nya samlingar ska publiceras varje år. Diktsamlingar skrivna av poeter som vistas på residens i Tranås. Vår förhoppning är att sprida poesi från flera länder och kulturer på svenska, och att översättningarna lämnar ett bestående minne av dessa poeter.

Comments


bottom of page