top of page
ord till någon_vissa dagar.jpg
ORD TILL NÅGON BANNER.jpg

Världen är grå nog.

Under hösten 2022 vill vi på Kultivera lyfta blicken över dimman som hägrar över planeten. 

Det är dags för lite hopp och framtidstro.

Ord har makt. Makt att stärka, uppmuntra och ge insikt.

Vilka ord fick du av någon dig som gav dig ny kraft?

Vilka ord vill du ge någon som kan göra skillnad?

Skriv en dikt om dina tankar, erfarenheter eller insikter. Den kan vara lång eller kort, med eller utan rim, komiskt eller allvarligt, i haiku eller helt din egen stil.

I ett samarbete med Biblioteket i Tranås kommer man kunna lämna in sina dikter där i en låda under november månad.

Du kan även skicka in ditt bidrag till frida@kultivera.nu

Ett urval av dikterna kommer att publiceras i Tranås Posten och på Kultiveras sociala medier. Alla som publiceras får en gåva!

För att kunna publicera din text behöver vi namn och mailadress. Vill du inte att ditt namn ska synas kan du informera oss om detta så får du vara anonym.

Ord till Någon är en del av projektet Ramp.

ramp-svart.png
1618562938442.png
1618562938442.png

Vill du utveckla ditt kreativa uttryck i ord? Är du sugen på att få framföra dina texter för andra? På RAMP vill vi uppmuntra din egen stil och uttryck. Vi vill erbjuda ett kreativt och kravlöst utrymme där du får utforska och utvecklas i din egen takt. Vi vill ge möjligheten och kunskapen för dig att kunna framföra dina verk inför publik, live eller inspelat. Vårt mål är att kunna ge dig inspiration och verktyg för att våga fortsätta skiva och uttrycka dig kreativt.

Litteraturcentrum >kvu och Kultivera utvecklar ett projekt för att ge röst och plats åt fler på en inkluderande hybridscen. Vår hybridscen är uppbyggd digitalt i Zoom med optimal tillgänglighet i åtanke, självklart åtkomlig och användbar var man än finns i världen.

 

Vad är ditt uttryck?

Det finns oändligt med sätt att förmedla tankar, drömmar, fantasier eller reflektioner.

Vi vill höra alla!

Litteratur kan låta torrt och stelt, och kan för all del vara det. Men det finns också ord som får hjärtat att brinna eller själen att brista i gråt. Det finns texter som kan vända hela livet upp och ner, eller ge det ny mening. Eller så lämnar ett oväntat skratt strupen och dagen framför dig blev plötsligt lite bättre.

 

Vi vill vara med på din resa från det att pennan sätts på pappret till att stötta dig när du framför dina texter på vår hybridscen. Vill du bara ha möjlighet att uppträda går det givetvis också bra, eller någonting där mitt emellan.

Vi kan erbjuda workshops med etablerade aktörer, mentorer och scener.

En spännande del av vårt internationella arbete, som kan ge en ny dimension till detta projekt, är att kunna arbeta med översättningar för att eventuellt tillgängliggöra ditt verk på olika språk.

  

Exempel på olika typer av uttryck du kan använda dig av:

 

Poesi

I stort sett allt kan vara poesi. Långt/kort, rim/otympligt, djupt/ytligt. I bestämda versmått eller helt fritt och ologiskt.

 

Spoken word

Kallas även för estradpoesi och muntlig litteratur.  Kan vara en dikt, en vers eller en hel berättelse. Det kan finnas ett politiskt budskap, en personlig erfarenhet, det kan vara känslofyllt eller ren komik. När man tävlar inom estradpoesi kallas det för poetry slam

 

Krönikor

Är en text med någon form av personlig reflektion av en händelse. Kan handla om den där gången du gick på en promenad i skogen och kände doften av träd, eller den där gången du är helt säker på att du träffade Elvis i mataffären, eller den där gången du vaknade en morgon och hade glömt att Corona fanns.

 

Flash fiction

En berättelse på ett bestämt antal ord, finns flertalet olika variationer på det. Du väljer själv vilken variant du vill skriva, alla har sina egna fördelar och utmaningar.

Bl a finns det sex ords novell, 50 ord kallas drabble, 100 ord kallas dribble, 280 ord kallas twitterature, 750 ord kallas sudden fiction, 1000 ord kallas flash fiction.

Ta chansen, våga prova, ge dig hän och upptäck alla möjligheter!

För information och intresseanmälan, kontakta mig Frida Ögren, projektledare på Kultivera.

 

frida@kultivera.nu

Ett samarbete mellan Litteraturcentrum >kvu, Kultivera och Write4Word med stöd av Kulturrådet, Region Jönköpings län, Tranås kommun och European Cultural Foundation.

Anchor 1

Exempel på läsningar

bottom of page