top of page

Tranås författarstipendium i Fritiof Nilsson Piratens anda 2020

Platsens författare

Tranås författarstipendium
i Fritiof Nilsson Piratens anda
22 juni - 12 juli 2020

”Jag känner mig inspirerad, som att vi är med i något stort”

Det menar 2018 års stipendiater Ullias Berglund och Joanna Hellström.

Vill du också arbeta som författare och få både en walesisk och en svensk författare som mentor medan du förverkligar ett eget skrivprojekt? I så fall söker du Tranås författarstipendium i Fritiof Nilsson Piratens anda.

Open Call
Anmälningsformulär
Du kan anmäl dig ovan från
3 februari till 31 mars 2020

Tranås kommun, Kultivera, Piratensällskapet och Regionbibliotek Region Jönköpings län vill lyfta minnet av författaren Fritiof Nilsson Piraten. Han bodde och var verksam som advokat och författare i Tranås under tio år. Här finns en lokalavdelning av Piratensällskapet som har en egen lokal i det så kallade Piratenhuset på Storgatan.

Platsens författare​Sommaren 2020 finns chans att arbeta som författare för dig som går i årskurs 1, 2 eller 3 på Holavedsgymnasiet i Tranås. Mellan den 22 juni och 12 juli erbjuder vi en arbetsplats i Piratenhuset på Storgatan. Där kommer du att få stöd av två mentorer.

Följande förväntas av dig som stipendiat:

​1. Att du arbetar med ett personligt skrivprojekt som redovisas vid ett evenemang under SmåLit 2021.
2. En reaktion på Fritiof Nilsson Piratens författarskap som

presenteras på biblioteket i Tranås under september 2020. Med reaktion menar vi en artikel, en novell, en dikt eller liknande.

​Under tiden som författare kommer du att få tillfälle att umgås i det internationella författarresidenset i Tranås och möjlighet att medverka i festivalen At the fringe 2020. Där träffar och lyssnar du på både internationella och nationella författare.

Stipendiaterna utses av en jury. För att kunna välja en bra aspirant behöver vi en beskrivning av ditt personliga projekt under sommaren (max 300 ord) och en text som du skrivit tidigare, till exempel en novell, ett romanutdrag eller en faktatext (max 2 000 ord). Arbetsproverna laddas upp i pdf-format nedan. Ditt namn måste ingå i titeln på dokumentet, så att vi förstår vilket dokument som hör till vilken sökande.

Anmälningstid är 3 februari till 31 mars 2020.

Du får samma ferielön som andra kommunalt anställda feriearbetare.

Tranås författarstipendium i Fritiof Nilsson Piratens anda arrangeras av Kultivera, Piratensällskapet i Sommenbygd, Region Jönköpings län och Tranås kommun.

Har du frågor svarar vi gärna på dem – maila: peter.nyberg@rjl.se

Ett sätt att introducera unga till författarskapet är att låta dem reagera på Piratens liv och verk. De två ungdomar som blir aktuella för stipendiet får varsin arbetsplats i huset där Fritiof Nilsson Piraten bodde. Under tre veckor från 22 juni till 12 juli får de likaledes chansen att både arbeta med sitt eget författande och knyta kontakter med professionella internationella och nationella författare, då ett internationellt författarresidens, Coracle Europe Literary Residency, och festivalen at the fringe med cirka 100 programpunkter, arrangeras vid samma tid.

Platsens författare

Platsens författare

Platsens författare

Platsens författare

bottom of page