top of page

Tidskriften Populär Poesi

Populär Poesi skapades sensommaren 2009 av två gymnasielärare, Peter Nyberg och Peter Björkman. Vi tyckte att det behövdes ett forum för att höja poesins status. Med den inte oävna ambitionen startade vi en blogg. Tyvärr var formatet begränsande, därför utvecklades bloggen till en e-tidskrift. Med tiden har vi etablerat en form, fått en trogen läsarkrets och en handfull duktiga skribenter som publicerar olika former av texter om poesi hos oss.

Samarbete

Nr 16-17 var det första tryckta dubbelnumret av Populär Poesi.

Målet för Populär Poesi var att transformeras till en landsomfattande pappersprodukt. Ett första steg togs i och med att pdf-tidningen skapades. Den var specialgjord för läsplattor och för att man skulle kunna skriva ut texter och bilder. Ett andra steg togs när Svenska Akademien gav oss ett bidrag på 50 000 kronor, vilket medförde att vi i augusti 2013 kundetrycka det första numret av Populär Poesi. I samband med detta blev vi en ideell förening, för att kunna bemöta de ekonomiska och administrativa krav som ställs på en seriös tidskrift.

De första vinnarna i Populär Poesis tävling: Emil Fridlund och Tilda Friberg.

2013 genomförde vi tillsammans med Holavedsgymnasiet vår första poesitävling. Mediaeleverna på skolan formgav en vinnarantologi, teater- och dansesteter gestaltade de tjugo vinnardikterna i antologin och två vinnare utsågs: en från gymnasieskolan och en från allmänheten. De första vinnarna blev Emil Fridlund (allmänna tävlingen) och Tilda Friberg (Gymnasiets tävling).

​Hösten 2014 arrangerade vi för första gången Ordet i centrum tillsammans med Henry Bronett och Etnografiska museets restaurang Matmekka. Under fyra kvällar bjöds poeter, musiker, konstnärer och föreläsare in att under tio minuter uttrycka något från restaurangens scen.

Sensommaren 2014 nominerades vi av Föreningen Svenska Kulturtidskrifter till Sveriges bästa kulturtidskrifttillsammans med fyra andra tidningar.

​Våren 2015 blev Populär en fristående del av Litteraturcentrum Tranås.

Framför allt roar det oss att skriva, ytterst har vi förstått att det är i skrivandet, läsandet och fascinationen för poesi som kärnpunkten finns. Inte desto mindre strävar vi fortfarande efter att höja kunskapen om poesi hos allmänheten.

​Just nu har vi runt 75 000 läsare (besökare som stannar längre än två minuter på domänen och rimligtvis läser något) per nummer.

​På www.popularpoesi.se finns drygt 900 artiklar om poesi.
I vår facebookgrupp kan du publicera dikter och få respons på dem, eller bara avnjuta andra poeters dikter.
På vår facebooksida får du information om vad som händer.
I vår webshopp kan du bli medlem i föreningen eller köpa lösnummer

Samarbete

Samarbete

Samarbete

Samarbete

bottom of page