top of page

Platsens författare

Tranås stadsbibliotek, Tranås kommun Kultur och fritid, Kultivera, Piratensällskapet och Region Jönköpings län vill lyfta minnet av författaren Fritiof Nilsson Piraten. Han bodde och var verksam som advokat och författare i Tranås under tio år. Här finns en lokalavdelning av Piratensällskapet som har en egen lokal i det så kallade Piratenhuset på Storgatan. Ett sätt att introducera unga till författarskapet är att låta dem reagera på Piratens liv och verk. De ungdomar som blir aktuella för stipendiet får varsin arbetsplats på Kultivera. Under tre veckor får de likaledes chansen att både arbeta med sitt eget författande och knyta kontakter med professionella internationella och nationella författare, i samarbete med Kultivera.

Under tre sommarveckor 2020 arbetade elva ungdomar i Jönköpings län som författare. Här kan ni ta del av deras texter och tankar om hur det är att vara författare.

”Jag känner mig inspirerad, som att vi är med i något stort”

Det menar 2018 års stipendiater Ullias Berglund och Joanna Hellström.

 

Vill du också arbeta som författare och få både en walesisk och en svensk författare som mentor medan du förverkligar ett eget skrivprojekt? I så fall söker du Tranås författarstipendium i Fritiof Nilsson Piratens anda.

I sommar finns chans att arbeta som författare för dig som går i årskurs 1, 2 eller 3 på Holavedsgymnasiet i Tranås. Då erbjuder vi en arbetsplats på Kultivera, Storgatan 17.

Följande förväntas av dig som stipendiat:

1.       Att du arbetar med ett personligt skrivprojekt som redovisas vid ett evenemang under SmåLit 2024.  

2.       En reaktion på Fritiof Nilsson Piratens författarskap eller Harriet Löwenhjelm som presenteras på Tranås at the Fringe under juli 2024.

Med reaktion menar vi en artikel, en novell, en dikt eller liknande.

Du kommer att få tillfälle att umgås i det internationella författarresidenset i Tranås och möjlighet att medverka i festivalen At the fringe. Där träffar och lyssnar du på både internationella och nationella författare.

Stipendiaterna utses av en jury. För att kunna välja en bra aspirant behöver vi en beskrivning av ditt personliga projekt under sommaren (max 300 ord) och en text som du skrivit tidigare, till exempel en novell, ett romanutdrag eller en faktatext (max 2 000 ord). Arbetsproverna laddas upp i pdf-format nedan. Ditt namn måste ingå i titeln på dokumentet, så att vi förstår vilket dokument som hör till vilken sökande. 
 
Anmälningstid är 21 februari till 4 april 2023.
 
Du får samma ferielön som andra kommunalt anställda feriearbetare. 

Platsens författare är en satsning av Region Jönköpings län – Utbildning och kultur i samverkan med Gnosjö kommun, Tranås kommun, Fritof Nilsson Piraten sällskapet, Kultivera, Isaberg Förlag, ABF Mullsjö, Jönköpings litteraturhus och Holavedsgymnasiet.
 

Har du frågor svarar vi gärna på dem – maila: frank@kultivera.nu

bottom of page