Inläst text:
Tranås Wattenkuranstalt tog emot sina första gäster år 1899. Slakteridirektören Axel Andersson var grundaren. Rekreationsstället fick många namn både officiellt och i folkmun som Tranås kuranstalt, Badhotellet, Tranås Vattenkuranstalt, Riksförsäkringsverket och Kneippen. Byggnaden ligger fortfarande som ett landmärke i centrala Tranås.
Flickan med bibelspråken och andra historier, 1959 (nytryck, 1992). Bokförlaget Atlantis Högvilt s. 145-162
Fritiof Nilsson Piratens historia om den engelske lorden som kommer till Tranås för att jaga älg publicerades först i två tidningar på 1950 talet med två olika titlar med samma text.. En lord i Tranås och Högvilt var titlarna. Det blev Högvilt som novellen kom att heta i boken.
Berättaren Piraten var på besök på en herrgård i England hos lord Wateregg. Han bjöd in lorden för att jaga älg och bo på sitt herresäte i Tranås. Piraten räknade kallt med att lorden hade glömt bort inbjudan och aldrig skulle komma. Han arrenderade tillsammans med några kamrater ett stycke jaktmark, men något herresäte hade han inte. En dag får han ett telegram. Det är lorden som är på väg till Tranås, han reser allena då hans betjänt blev sjuk i Esbjerg. Vi slängs in i en humoristisk historia där berättaren måste vara påhittig för att hålla skenet uppe. Det jagas älg och en häst får sätta livet till av misstag och fröken Rosenfjoll får ihop det med lord Wateregg.
”Först förtvivlade jag där jag satt med lord Watereggs telegram i handen. Men jag lagade mig en stark whisky, tände en cigarr och började spekulera. Ingenting sporrar uppfinningsförmågan så som en desperat situation och knapp tid. Och till sist fann jag en utväg. Jag ringde till Tranås vattenkuranstalt, i dagligt tal kallad Kneippen eller Badhotellet, och beställde en dubblett åt lord Wateregg och ett enkelrum för mig själv. Jag resonerade så: med sin trevånings vita fasad mot torget borde Badhotellet bli en acceptabel manbyggnad på ett herresäte trängt av en växande industristad; de mindre husen vid torgets tre andra sidor fick föreställa arrendatorsbostäder med butiker där underhavande klåddes enligt pollettsystemet; parken längs ån passade väl i sammanhanget; stadens storgata med affärer, tre banker och åtminstone ett varuhus blev en trovärdig, halvprivat bruksgata; jag var ordförande i polisnämnden och poliserna gjorde honnör för mig på gatan, det var en tillgång. Om jag höll lorden lämpligt omtöcknad under hans besök hade bluffen vissa utsikter att lyckas. Jag visste att han bara kunde ett svenskt ord, det var skål. Och det engelska ordförrådet på Kneippen var på den tiden inte oroväckande. Följd av en vaktmästare från Kneippen mötte jag lord Wateregg vid tåget och knappt hade vi hälsat på varandra förrän han tittade skarpt på vaktmästaren.
- Vad står det på er betjänts mössa? Frågade han.
Där stod förstås Tranås Vattenkuranstalt på guldgalonen.
- Åh – det, sade jag, stapplande för den förbannade frågan och med en försmak av kommande svårigheter. Det är vårtfamiljenamn! Vi har den seden, det är en gammaldags livréfason. Namnet på mössan istället för vapnet i knapparna, ser ni.
- Strange indeed!
Han stavade sig igenom de barbariska orden på galonen.
- How do you pronounce it? Hur uttalar man det? undrade han intresserat.
- Travattanks! Svarade jag rappt; jag visste att för honom var det säkraste kriteriet på ett namns urålder att det stavades Nebukadnezar och utalades St. Paul.
- Travattanks, Travattanks, upprepade han för sig själv och tycktes fullt tillfredställd”.
Du kan köpa boken "Stoppbiljett. Avstigning Tranås. - Fritiof Nilsson Piratens tid i Sommenbygd" som är delvis baserat på den här evenemang hos oss på Litteraturcentrum Kvu Bokhandel online.
Commentaires