Inläst text:
Fritiof Nilsson Piraten och hans fru Karin (född, Jerlov) flyttade 1924 in i en fastighet på Storgatan 48. Disponent Axel Linge som var chef för trävarufirman Linge & Co ägde huset och bodde på övervåningen. Fritiof och Karin hyrde bottenvåningen med fem rum. Två av rummen använde Karin som var tandläkare till sin praktik. Praktiken hade egen ingång från gavelsidan. Piraten hade även tillgång till en groggveranda och punchlucka med direktkontakt via köket. På verandan träffade Fritiof vänner för att pokulera och skriva på framtida böcker. Grogg- eller punchluckan återupptäcktes 1985 efter att ha varit övermålad. En minnestavla i brons av konstnären Ebbe Sjölin invigdes samma år på husets fasad.
Flickan med bibelspråken och andra historier, 1959 (nytryck, 1992). Bokförlaget Atlantis
Flickan med bibelspråken s. 7-18
” I tio år bodde jag i en småländsk stad som hade ett halvt tjog bönehus men ingen kyrka, som hade en vattenkuranstalt men inget systembolag och som förde en trana i vapnet istället för den kanin, sittande på en pinnstol, som hade varit en sannare sinnebild.”
Så börjar novellen Flickan med bibelspråken. Den tjugoåriga Blenda från Ydre får anställning som hemhjälp i berättarens hushåll. Hennes vitsord är goda: ”Troende, ärlig, arbetsam, organiserad nykterist, musikalisk, plikttrogen, kunnig i matlagning, renlig, gladlynt”. Det blir något av en kulturkrock i berättarens hushåll när det gäller rusdrycker och hundar.
Småländsk tragedi, 1936 (nytryck, 1993). Bokförlaget Atlantis
Peter slår ner strejken s. 62-73
Peter slår ner strejken är ett en humoristisk berättelse om en arbetskonflikt i mikroformat som utspelar sig på 1920 talet i Tranås i det nuvarande Piratenhuset. Berättaren Piraten bor i bottenvåningen och Peter Gädda (Axel Linge) på övervåningen. Båda håller sig med var sin vedgubbe som heter Carl Johansson. Vedgubbarna vill ha löneförhöjning till julen. Det får de inte och det blir strejk och lockout. Vedgubbarna går strejkvakt, delar ut pamfletter och agiterar.
”Vi höll oss med var sin vedgubbe, Peter och jag. Båda var de gamla, över de sjuttio, och båda hette de Carl Johansson (vilket även i Småland är ett sammanträffande, ehuru inget egendomligt sådant). För att i dagligt tal skilja dem åt hade husets jungfrur döpt den ene till Johansson där oppe – det var naturligtvis Peters man, som högg ved och bar upp hans ved – och den andre till Johansson där nere. Småningom kallades de rätt och slätt Däroppe och Därnere”.
Du kan köpa boken "Stoppbiljett. Avstigning Tranås. - Fritiof Nilsson Piratens tid i Sommenbygd" som är delvis baserat på den här evenemang hos oss på Litteraturcentrum Kvu Bokhandel online.
댓글